Finansal Okuryazarlık Nedir? Nasıl Finansal Okuryazar Olunur?

FİNANSAL OKURYAZARLIK NEDİR?

Finansal okuryazarlığın kapsamıyla ilgili açıklamalar birbirinden farklılaşsa da hepsinin özünde bireylerin bütçesiyle ilgili bilgi sahibi olması ve bütçesini etkin bir şekilde kullanabilmesi yer alıyor. Finansal okuryazarlık, en basit ve temel tabiri ile paranızı nasıl yöneteceğinizi bilmektir. Finansal okuryazarlık; faturalarınızı nasıl ödeyeceğinizi, sorumlu bir şekilde nasıl borç alıp tasarruf edebileceğinizi, iyi borç/kötü borç ayırımını yapabilmenizi, nasıl/neden yatırım yapmanız gerektiğini ve neden kaliteli bir emeklilik için şimdiden plan yapmanızın gerektiğini öğrenmek ve bütün bunları etkin bir şekilde yönetebilmek anlamına gelir.

Para yönetimi; gelen ve giden paralar, son ödeme tarihleri, finansman ücretleri, bütçe, faturalar, kredi kartları, krediler ve yatırımlar hakkında tutarlı bir şekilde doğru kararlar alma sorumluluğu ile birlikte göz korkutucu bir hal alabilmektedir. Paranızı yönetmek, hayatınız boyunca size fayda sağlayan kişisel bir beceridir ve bu herkesin kolayca öğrenip başarıya ulaşabildiği basit bir beceri maalesef ki değildir. 

Finansal okuryazarlık, kişinin gelirini akıllıca yönetebilmesinin yanı sıra; doğru, etkili ve verimli yatırım ve tasarruflara yönelmesini tetikler ve etkili bir süreç yönetimi sonrasında bunu başarabilmesini sağlar.

“Finansal okuryazar olmak, yoğun iş hayatınız devam ederken,  çok çalışırken, uzun ve tatmin edici bir emeklilik ile tamamlanmış bir Amerikan rüyası kurarken, paranın veya eksikliğinin mutluluğunuzun önüne geçmesine izin vermeme yeteneğine sahip olmak anlamına gelir.”

FİNANSAL OKURYAZARLIK UNSURLARI VE BİLEŞENLERİ

Finansal okuryazarlığın beş önemli bileşeni vardır:

  • Finansal kavramlarla ilgili bilgi sahibi olma
  • Finansal kavramlarla ilgili iletişim kurabilme yeteneği
  • Kişisel finans yönetimi becerisi
  • Uygun finansal kararlar verme becerisi
  • Gelecekteki finansal ihtiyaçlar için planlama yapma davranışı ve alışkanlığı

Bu beş bileşenin aslında bir yönetici ve lider yeteneği olduğunu da ayrıca vurgulamak gerekiyor. Ki hayatta ve hayatınızda iz bırakmak, fark yaratmak istiyorsanız bu farkı bu bileşenlere sahip olarak gösterebileceğinizi de unutmamak gerekiyor.

Ayrıca, finansal okuryazarlığın üç temel unsuru bulunmaktadır:

Finansal Bilgi: Bireylerin; bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, risk, getiri, vade, varlık, borç, borsa, hisse senedi, yatırım araçları vb temel finans kavramlarına bilgi olarak hâkim olmasıdır.

Finansal Tutum/Tavır: Bireylerin; parayı dikkatli kullanma, idareli tüketme, gelecek için birikim yapma gibi konularda daha önce yaşadığı çeşitli deneyimler sonucu düzenli bir finansal tavır sergilemeleridir.

Finansal Davranış: Bireylerin; kişisel bütçelerini izlemeleri, dikkatli alışveriş yapmaları, birikimlerini, tasarruflarını ve yatırımlarını, kişisel borç ve kredilerini yönetebilmeleri, kısa ve uzun vadede yatırımlarını değerlendirebilmeleridir.

Üç temel unsur ve beş temel bileşen sizi etkili bir finansal okuryazar yapabilecek manevi donanım anlamına gelmektedir.

“Unutmamak gerekir ki kaliteli donanıma sahip olmayan hiçbir bilgisayar etkili yazılım imkânı sunmaz!”

Finansal Okuryazarlık aynı zamanda bireylerin; bütçe yapma (gelir/gider), tasarruf, borç alma ve yatırım gibi anahtar ve küme finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu bilgileri hayat kararlarında kullanabilme becerisidir.

  • Gelir Gider Tablosu

“Çok çalışıyorum, para da kazanıyorum ama ay sonunu getiremiyorum.”

Türkiye’de bireylerin en fazla sıkıntı çektiği konulardan bir tanesi bu serzenişin temelini oluşturuyor: Geçim… Geçim, aslında gelir ve gider dengesini sağlamayı yani bütçe yapmayı başarmak demektir. Fakat ne yazık ki ülkemizde bütçe yapma alışkanlığı henüz tam olarak kazanılmış değil. Bunun ülkesel, bireysel, eğitimsel vb birçok nedeni bulunuyor. Ama asıl başarı bahanelerden uzak kalarak, tüm bunlara rağmen finansal okuryazarlık becerilerini kullanarak bunu başarabilmek. Bu cümleyi kurmamak için uzun soluklu ve sabırla uygulayabileceğimiz bir plana sahip olmanı ve bunu yönetmeniz gerekiyor. Nereden ne kadar kazandığınızı, nereye ne kadar harcadığımızı/harcayacağınızı bilmek, paranın yönetiminde bizim için en önemli nokta. Gelir ve gider tablosu oluşturup bıkmadan sabırla takip edip etkili yönetim ile finansal okuryazarlık konusunda önemli bir adımı atmanız gerekiyor.

  • Tasarruf

Para harcayarak sahip olduklarınızın hangileri gerçekten ihtiyacınız? Hangilerini almasaydınız eksikliğini hissetmezdiniz? Şu an sahip olduğunuz ve ihtiyacınız olmayan bir ürün sizin gerçekten ihtiyacınız olan hangi ürünü almanızı engelleyen bir maddi soruna sebebiyet veriyor? Bu soruların cevaplarının arkasında aslında bir kişisel keşif ve uyanma yatıyor. Alışveriş sırasında kendinize ‘bu bir istek mi, yoksa ihtiyaç mı?’ diye sorarak ve 10 saniye kuralını uygulayarak o alımı yapmalısınız.  10 saniye boyunca düşünün ve eğer alacağınız bu şey sizin için bir ihtiyaç değilse o ürünü yerine koyun. İstediklerinizi de alabilirsiniz elbet ama bunu önce tasarruf adımını doğru olarak yönetip yatırım aşamasına geçtikten ve ekonomik olarak daha istikrarlı bir hayata kavuştuktan sonra değerlendirmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.

“Masraf olsun, önemli değil; ama israf olmasın. / Üzeyir GARİH”

Geleceğimizi değiştirmek, hayat kalitemizi artırmak istiyorsak bunun ilk adımını şu an atacağımız tasarruf hamleleri ile gerçekleştirme çabası içerisine girmeliyiz.

Tasarrufun ikinci önemli noktası ise giderleri azaltmaktır. Birkaç örnek vermek gerekirse; GSM şebekenizin daha uygun bir tarifesine geçebilir, alacağınız ürün için fiyat karşılaştırması yapabilir, ihtiyacınız olmayan isteklerinize ait harcamalarınızı kesebilir, dışarıda yemek yiyorsanız bunu daha aza indirgeyebilir, sigara gibi para harcamanıza sebep olan alışkanlıklarınızdan vazgeçebilirsiniz.

Tasarruf yapmak uzun vadede ülke ekonomisine ve geleceğinize de katkı sağlayan bir eylemdir. Gereksiz harcamalardan kaçınılarak tüketim toplumundan, bilgi, ekonomi ve teknoloji toplumuna geçmek mümkündür. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda kişisel ve kurumsal anlamda tasarruf fonları oluşturduklarını, emeklilik planlarının güncel olduğunu, her türlü materyal için geri dönüşüm sistemlerinin olduğunu hepimiz görüyoruz. Bizler de, bu yolda yürümek, geleceğimizi değiştirmek, hayat kalitemizi artırmak istiyorsak bunun ilk adımını şu an atacağımız tasarruf hamleleri ile gerçekleştirme çabası içerisine girmeliyiz.

  • Birikim

Her ay maaşınız elinize geçer geçmez paranızın %10’u kadarını bir kenara ayırmayı alışkanlık haline getirin. Ay sonunda artan paradan da bu paraya ekleme yapın. Gerçekçi bir birikim hedefi eklemeyi de unutmayın. Ev için ya da araba için peşinat biriktirme hedefiniz olsun, sonrasında biriken para ile ne yapacağınıza ayrıca karar verebilir, bu birikimi farklı alanlarda da değerlendirebilirsiniz.

  • Yatırım

Finansal okuryazarlığın bir diğer konusu ise paranızı değerlendirme yetisine sahip olmanız. Döviz, borsa, vadeli mevduat vb çok sayıda yatırım aracından size en uygun olanını seçerek paranızın enflasyon önünde değer kaybetmesini engelleyin ve kazanç sağlamaya çalışın.

FİNANSAL OKURYAZARLIK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

Finansal konular ve ekonomiye dair kavramlar kafanızın bir anda karışmasına neden oluyorsa, emin olun, yalnız değilsiniz. Ancak az önce de sözünü ettiğimiz gibi, finansal okuryazarlık donanımına sahip olmak için ilk etapta küçük adımlarla başlayabilir, kendinizi kademeli olarak geliştirebilirsiniz. Gelin, günümüzde kulağa hiç yabancı gelmeseler de anlam açısından karışıklık yaratabilen bazı kavramlara göz atalım. Aşağıda yer alan kavramlar, finansal okuryazarlık serüveninizde karşınıza sıklıkla çıkacak. Serüveninizin devamında, bilgi açısından eksik olduğunu düşündüğünüz kavramlara daha detaylı şekilde eğilebilir, kendinizi dilediğinizce geliştirebilirsiniz.

Bütçe: Bütçe, gerçek ya da tüzel kişilerin gelecekteki belirli bir zaman dilimi içinde para yönetimi yapabilmesi için gerekli plan, beceri ve bilgileri temsil eden bir kavramdır. Gelir, gider ve ödeme kavramları, bütçe doğrultusunda şekillenir.

Birikim: Yatırım yapabilmek için gerekli bilgiler ve becerilerin tümü, birikim kavramı etrafında şekillenir. Birikim yapabilmek için yatırıma dair kavramların anlaşılması ve pratikte kullanılması gerekir.

Bankacılık: Banka hesaplarının doğru ve planlı şekilde yönetilebilmesini; masraflar, koşullar ve sistemler çerçevesinde yönetim planı oluşturulmasını ifade eder.

İhtiyaç Yönetimi: Beslenme, ulaşım ve barınma gibi temel gereksinimlerin karşılanması becerisi, ihtiyaç yönetimi olarak tanımlanır. İhtiyaç yönetiminin doğru şekilde yapılabilmesi için, isteklerin ve temel gereksinimlerin doğru kategorize edilmesi gerekir.

Sigorta: Deprem, sağlık, trafik ve benzeri sigorta türlerinin kapsamlarının ve gerekliliklerinin anlaşılmasını sağlayan kavramdır.

Borç Yönetimi: Borç oluşturmaya olanak tanıyan eylem ve enstrümanların doğru kararlar çerçevesinde seçilmesi ve yönetilmesi, borç yönetimi olarak tanımlanır.

Kredi Yönetimi: Kredi yönetimi, kredi notunun yüksek bir düzeyde tutulmasını ve düşük kredi notlarının düzeltilmesiyle ilgili çözüm oluşturulmasını sağlar.

Emeklilik: Bireysel emeklilik planı oluşturarak geleceğin finansal açıdan güvence altına alınabilmesini, farklı emeklilik yöntemlerinin anlaşılabilmesini sağlar.

Tasarruf: Giderleri azaltarak ve doğru finans yönetimi planlaması çerçevesinde tasarruf eğilimini artırmak anlamına gelir.

Siz de bahsi geçen kavramlarla ilgili daha detaylı bilgilere sahip olabilir, finansal okuryazarlık serüveninizi bugünden başlatarak hayatınızı daha kapsamlı şekilde yönetebilir, finansal okuryazarlık eğitimi alarak alanında uzman kişilerin bilgi ve tecrübelerinden yararlanabilir ve finans ve ekonomi alanında kişisel gelişim sürecinizi başlatabilirsiniz.

Bu alanda finansal okuryazarlık gelişimine katkı sunacak, geleceğinizi şekillendirmenize yardımcı olacak eğitimlerimize göz atabilirsiniz. 

FİNANSAL OKURYAZARLIK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Günümüzde ekonomi kavramı, ekonomiyle doğrudan ilgili olmayan bireyler de dâhil olmak üzere, her insanın yaşamında hayati bir role sahiptir. Çünkü ekonomi hakkında bilgi sahibi olmak, yalnızca büyük yatırımlar için değil, gündelik alışverişlerde bile size avantaj sağlar. Finans yönetimine dair planlamalar yapmak, hayal kurmaya engel değildir. Ancak söz konusu planların realist bir bakış açısı çerçevesinde kurgulanması, kötü sürprizler ya da olasılıklar da hesaba katılarak yapılması gerekir.

Finansal okuryazarlık, günümüz dünyasında size çok yönlü bir bakış açısına sahip olma, mevcut maddi gerçeklikler doğrultusunda plan yapma becerisi kazanma ve tasarruf etme olanağı tanır. Böylelikle sahip olduğunuz maddi koşulları, potansiyelinizi, bütçenizi, yatırımlarınızı ve hayallerinizi daha kapsamlı bir şekilde irdeleyebilir, geliştirebilir ve yönetebilirsiniz.

Finansal okuryazar tüketiciler, yalnızca parayı daha güvenle yönetmekle kalmaz, aynı zamanda ortaya çıkan sorunları nasıl önleyeceklerini ve yöneteceklerini anlayarak finansal yaşamlarındaki kaçınılmaz iniş çıkışları etkin bir şekilde ele alarak yönetebilirler.

Gündelik hayatın yoğun temposu içinde gelir ve giderlerinizi takip etmekte ne kadar başarılısınız? Birikim veya yatırım yapmak istediğinizde, hangi finansal enstrümanları tercih edebileceğiniz hakkında yeterli bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz? Hayatınızı, istediğiniz ekonomik koşullar çerçevesinde yönetmekte zorlanıyor musunuz? Eğer siz de daha planlı ve doğru bir gelir – gider yönetimi, birikim planı ve yatırım tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmek istiyorsanız, finansal okuryazarlık kavramını hayatınıza dâhil edebilirsiniz. Üstelik birçok kişinin sandığının aksine, ilk bakışta göz korkutucu ve karmaşık görünen bilgilerden başlamak zorunda değilsiniz. Bazı temel kavramları ve finansal enstrümanları daha yakından tanıyarak başlayabilir, finansal okuryazarlık hakkında eğitimlere katılarak kendinizi geliştirebilir, adım adım ilerleyebilirsiniz.

Bu becerinin kazanılması finans alanında bilgi edinerek ekonomik davranışlar ile ilgili doğru tutumlara sahip olmaktan geçer.

Bütçe yapma, tasarruf etme, borç alma ve yatırım yapma gibi finans alanının temel kavramları hakkında donanıma sahip olan bireyler, finansal kavramlar çerçevesinde iletişim sağlama yetisi kazanırlar. Bireysel finans yönetimini gerçekleştirirken uygun kararları verebilirler. Gelecek dönemde doğabilecek olan ekonomik ihtiyaçlar için planlama yapabilme davranışına sahip olurlar.

Finansal okuryazarlık, kişilerin kendilerini ekonomik anlamda yeterli duruma getirmelerine, bu sayede finansal bir sürekliliği sağlamalarına yardımcı olur. Kavram üzerinde hâkimiyet arttırıldıkça satın alınmak istenen bir ögenin gerekliliği, uygunluğu veya bunun bir sorumluluk olup olmadığı değerlendirilerek satın alma süreci ile ilgili sağlıklı kararların verilmesini sağlar. Böylece giderlerin ihtiyaca göre belirlenebilmesi konusunda yol gösterici olur. Kişinin harcayacağı paranın kazancına göre belirlenmesi için önem arz eder.

Tüm bu süreçlerin bilinçli bir şekilde kontrolü, insan yaşamının ekonomik açıdan daha güvenli ve kontrollü olarak sürdürülmesini sağlar. Her yaş grubu ve sosyo-ekonomik düzey grubu için etkilidir. Bu konudaki yetersizlik, pek çok bireyin iflas veya haciz ile sonuçlanan yanlış kredilendirme, dolandırıcılık ve yüksek faiz oranlarının kötü etkilerine maruz kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle kavramın önemi mutlaktır.

Kişilerin eksik bilgilerle yanlış ekonomik adımlar atmaması için önemlidir. Pek çok kişi bu alandaki bilgi eksikliği yüzünden finansal problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu kavram, finansal açıdan kişisel gelişimi sağlaması nedeniyle büyük önem arz etmektedir.

NASIL FİNANSAL OKURYAZAR OLUNUR?

Finans dünyasına girme korkusunun ya da “para konusunda iyi olmadığınız” hissinin finansal bilginizi geliştirmenize engel olmasına izin vermeyin. Atabileceğiniz küçük adımlar ve yol boyunca size yardımcı olabilecek kaynaklar sizi bu yolda aydınlatacak ve özgüveninizi yükseltecektir.

Başlamak için, zaten mevcut olabilecek ücretsiz araçlardan yararlanabilirsiniz. Ne kadar kazandığınızı ve harcadığınızı kontrol edin ve yönetin. Finansal okuryazarlığı geliştirirken, bütçe yapmak, gelir ve giderlerinizi doğru bir şekilde anlamanın önemli bir yoludur. Bir bütçeniz olduğunda, harcamaları izlemeye devam edebilir ve harcama planınızı düzenli olarak gözden geçirebilirsiniz. Sıfır tabanlı veya 50/30/20 planları gibi birçok bütçeleme yöntemi vardır, bu nedenle en çok bağlı kalacağınız bir tanesini seçerek zaman kaybetmeden başlayın.

Para yönetiminin temellerinden başlayarak ve akıllı bir harcama yapana olgunlaşarak, kendi kendini eğitmek ve finansal bilginizi büyütmek için inisiyatif alın. Finansal gelişiminize zaman ayırmak, tasarruf ve yatırım kararlarınızı iyileştirir. Yaş, yetenek, para ve iyi alışkanlıklar edinme yeteneği gibi kaynaklardan yararlanarak uzun ömürlü bir yuva inşa edebilirsiniz.

Ödemelerinizi zamanında yapın ve borçtan kaçının. Kredi şartlarını karşılaştırırken en düşük faiz oranlarını aramak, zaman içinde önemli miktarda tasarruf sağlayabilir ve böylece faiz masrafları tahakkuk etmemek için her ay kredi kartı bakiyelerini ödeyebilirsiniz. Hâlihazırda borcunuz varsa, finansal okuryazarlık, kendi başınıza veya kar amacı gütmeyen bir kredi danışmanı gibi saygın bir uzmanın yardımıyla, borçtan kurtulmak için en iyi yöntemleri seçmenize yardımcı olabilir.

Kendinizi borçtan ve iflastan koruyun. Borcun oluşmasını önlemenin önemli bir yolu, acil bir tasarruf hesabı oluşturmaktır. Bir tasarruf sahibi, ne kadarlık bir tutarı kenara atılacağını bilir – ideal olarak üç ila altı aylık harcamalarını planlar ve her zaman bu seviyede tutmayı amaçlar.

Güvenli bir emeklilik için çalışın. Diğer kısa vadeli planlarınız ne olursa olsun, aynı zamanda emeklilik için tasarruf edin. Finansal okuryazar olduğunuzda, ne kadar tasarruf edeceğinizi, ne tür bir emeklilik istediğinizi ve oraya nasıl gideceğinizi daha iyi anlayacaksınız.

Finansal okuryazar olmak için yukarıda belirttiğimiz temel kavramlara hâkim olmanın yanında Finansal okuryazarlık alanında eğitimlere katılabilirsiniz. Bu eğitimler ile gereken donanıma sahip olmak; yaşam boyunca ekonomik konularda doğru adımlar atan, gerekli risk faktörlerini bilen ve yatırımlarını buna göre yapan, ihtiyaçları ile isteklerini ayırt edebilen bilinçli bireylerin yetiştirilmesi için önemlidir. Bu bilinçlendirme bireysel ekonomi için önemli olduğu kadar ulusal ekonomi açısından da önemlidir. Çünkü bilinçli bireyler bilinçli toplumu meydana getirmektedir.

Finansal Okuryazar Olmak İsteyen Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
• Gelirin bir kısmı mutlaka tasarrufa ayrılmalı,
• Harcamalar yazılarak ödeme planı yapılmalı,
• Kesinlikle gelirden fazla harcama yapılmamalı,
• Finansal planlar uzun vadeli ve gerçekçi olmalı,
• Bütçe planı senelik yapılmalı,
• Hanedeki harcamalar kontrol altına alınmalı,
• Çocuklar da ev bütçesini konuşulurken konuya dahil edilmeli,
• Maddi durumunuz ne olursa olsun tasarruflu olmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz.

FİNANSAL OKURYAZARLIK BECERİSİNE SAHİP OLMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

Gündelik hayatın keşmekeşi içinde gözden kaçan, vakit ayırmakta zorlandığınız pek çok bütçe problemini; finansal okuryazarlık becerisi kazanarak daha doğru ve pratik bir şekilde irdeleyebilir, çözüme kavuşturabilirsiniz.

Gelir ve giderlerinizi daha doğru yönetebilir, birikimlerinizi gelecek planlarınız çerçevesinde şekillendirebilir, finansal hedeflerinize ulaşmak için en doğru ve hızlı yolu belirleyebilirsiniz.

Birikimlerinizi nasıl değerlendireceğinize karar vermekte zorlanıyorsanız, finansal okuryazarlık donanımıyla elde ettiğiniz bilgiler sayesinde kendinize gerçekçi ve size motivasyon kaynağı yaratabilecek hedefler oluşturabilirsiniz.

Ülke ve dünya ekonomisi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilir, yaşanan finansal gelişmeleri yorumlayarak değerlendirme ve çıkarımlar yapabilirsiniz.

Yatırım araçlarını ve finansal enstrümanları daha yakından tanıyabilir, tecrübeli yatırımcıların deneyimleri hakkında bilgi sahibi olabilir, kendinize farklı bakış açıları kazandırabilirsiniz.

Finansal okuryazarlık donanımınızı her geçen gün artırarak doğru hamleler eşliğinde finansal istikrar sağlayabilir, bugününüzü ve geleceğinizi ekonomik açıdan güvence altına alabilirsiniz.

Aile bireylerinizin, arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin finansal açıdan donanım kazanmasına yardımcı olabilir, fikirlerinizi gelecek kuşaklara ve çevrenize aktararak finansal okuryazarlık açısından farkındalık kazanılmasına destek olabilirsiniz.

Finansal okuryazarlık her kişinin ihtiyacı olan bir temel yaşam becerisidir. Ekonomi ve finans konularında temel bilgileri öğrenerek bunların günlük yaşamda uygulanmasını sağlayarak basit ama önemli avantajlar sağlayabilirsiniz. Finansal okuryazar olmak:

  • Küçük alışverişlerden, yapılacak büyük yatırımlara kadar tüm finansal kararların doğru bir şekilde verilebilmesini sağlar.
  • Finansal hedeflere ulaşmak için çok önemli olan para yönetimi becerilerinin kazanılmasını sağlar. Böylece parayı doğru yöneterek hedeflerinize ulaşılabilirsiniz.
  • Dünya ve ülke ekonomisi ile ilgili faiz oranları, krediler gibi finansal konuları anlayarak bunlar hakkında yorum yapabilme becerisi kazandırır.
  • Yatırım araçlarının tümü hakkında bilgi sahibi olarak paranın nasıl değerlendirileceği ve hangi yatırımların yapılabileceği gibi konularda doğru kararlar aldırır.
  • Finansal yönetimi doğru şekilde yaptırarak finansal istikrar sağlar. Böylece yaşam boyu ekonomik güvence oluşturulabilir.
  • Elde edilen bilgiler ile aile üyelerinin ya da yakın çevrenin finans alanında bilinçlendirilmesine katkı sağlar.
  • Finansal okuryazar olduğunuzda, gelirinizi aynı anda çeşitli hedeflere nasıl tahsis edeceğinizi anlarsınız – sadece devam eden harcamalara değil, aynı zamanda tasarruflara, borç geri ödemesine ve acil durum fonuna vb birçok alanda yönetim kolaylığı sağlar.
  • Kredileri, kredi kartlarını ve yatırım fırsatlarını kapsamlı bir şekilde araştırmak ve değerlendirmek için araçlara sahip olmanızı sağlar.
  • Tüm finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak çok fazla harcanabilir geliriniz olmasa bile, finansal okuryazarlık, bunları nasıl önceliklendireceğinizi ve mümkün olduğunda nasıl adım atacağınızı bilmenize yardımcı olacaktır.

Özetle, FİNANSAL OKURYAZAR OLMAK...

Herkesin hayatının gerçekleri arasında yer alan ev satın alma, evlenme, bir arabaya sahip olma ya da emeklilik gibi çeşitli durumlar düşünüldüğünde finansal açıdan doğru kararlar verme konusunda deneyimli olmak, kişilere çok ciddi faydalar sağlar. Dolayısıyla bir yaşam becerisi olarak her birey, finansal okuryazarlığa ihtiyaç duyar. Bu sayede en küçük alışverişlerden ciddi yatırımlara kadar her bir işlemde doğru finansal kararlar verilebilir.

Finansal hedeflere ulaşmak konusunda da finansal okuryazarlığın bir getirisi olan temel para yönetimi becerilerini kazanmak çok önemlidir. Finansal okuryazarlık, kişinin ekonomik gelişmeleri ve dünyayı anlamasını da kolaylaştırır. Bilindiği üzere pek çok insan yatırım araçları konusunda yeterince bilgi sahibi olamadığı için parasını doğru şekilde değerlendiremez. Finansal okuryazar olmak, paranızı değerlendirme konusunda da size özgüven sağlar. Bütün bunların sonucunda çok daha istikrarlı bir yaşam sürebilir ve hayatınız boyunca finansal özgürlüğün keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca finansal okuryazarlığı ailenizden başlayarak tüm çevrenize yayabilir ve tüm toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Benzer Blog Yazıları